Nordmenns politiske drømmer

Vi blir daglig bombarderte med meningsmålinger som peker i den ene og den andre retningen. Valgeksperter og mediekommentatorer forklarer med den største selvfølgelighet den minste lille bevegelse i stolpediagrammene og alle er enige om at det går mot et regjeringsskifte. Erna snakker om velferdsstaten og  Jens om valgfrihet. Venstre og SV skriver kronikk sammen. TV2 forsker på norsk eldreomsorg. Forvirringen er til å ta og føle på. Det er valgkamp i Norge.

9. september går det norske folket til valgurnene for å stemme inn 169 representanter som skal oppfylle våre politiske drømmer. Hvilke politiske saker drømmer nordmenn om at de folkevalgte skal prioritere aller høyest? Akkurat det har Norske Drømmer, ved hjelp av Norstat, spurt et landsrepresentativt utvalg av befolkingen om i sommer.

Vi ba respondentene skrive ned den politiske saken de drømmer om at de nye folkevalgte skal prioritere aller høyest. Hvis noen skrev ned flere saker, lot vi den de nevnte først blir stående.

Ordskyen under viser alle de åpne svarene fra den landsrepresentative undersøkelsen gjennomført av Norstat.

Bilde

Nordmenns politiske drømmer

Vi har også kategorisert alle svarene i overordnede politiske saksområder, som gir et bilde av det norske folkets politiske drømmer. Hvorvidt dette også sier noe om hvilken saker velgerne tillegger størst vekt når de velger politisk parti, gir ikke denne undersøkelsen svar på.

Ser vi den norske befolkningen under ett, blir følgende seks saksområder oftest nevnt:

 1. Helse
 2. Samferdsel
 3. Eldreomsorg
 4. Skole
 5. Miljø
 6. Skatter og avgifter

Om vi ser på forskjeller mellom kvinner og menn, så gjenspeiler saksområdene de tradisjonelle kjønnsrollene: Kvinner har fokus på myke verdier og menn på noe hardere politisk valuta. Kvinner drømmer om at politikerne som velges inn på tinget 9. september først og fremst skal prioritere helsepolitikk, eldreomsorg og skole- og utdanningspolitikk. Halvparten av norske kvinner nevner en av disse tre saksområdene i undersøkelsen. Menn er i større grad enn kvinner opptatt av at stortingspolitikerne fokuserer på penger, tog og biler.

Bilde

Topp tre politiske drømmer blant kvinner og menn

Velgernes ønsker om prioriteringer henger nært sammen med de politiske partienes hjertesaker. Tabellen under viser topp tre saksområder velgerne til de ulike partiene ønsker prioritert etter høstens valg.

Bilde

Topp tre politiske drømmer blant velgerne til partiene

Svarene er tilsynelatende forutsigbare, men det er verdt å merke seg enkelte ting.

Det såkalte innvandringskortet til FrP er i følge denne undersøkelsen ikke så sterkt som man kan få inntrykk av gjennom mediene. Blant FrP sine velgere kommer innvandring og integrering på en fjerdeplass sammen med helsepolitikk.

Det kan også virke som at SV-velgerne er godt fornøyde med den norske skolen. Fire ganger så mange AP-velgere som SV-velgere som ønsker at politikerne skal prioritere skolepolitikk aller høyest etter valget

KrF-velgerne ser dessuten ut til å være fornøyde med familiepolitikken som de rødgrønne har ført de siste åtte årene. Dette saksområdet er det nesten ingen KrF velgere som mener bør prioriteres aller høyest.

Det er også grunn til å tro at Høyre-velgerne ikke har altfor store problemer med dagens skattenivå, siden skatter og avgifter ikke kommer inn på topp-tre listen over saker Høyrevelgerne ønsker prioritert aller høyest.

Resultatene for Miljøpartiet De Grønne bekrefter partiets noe ensidige partiprogram, ved at miljø stort sett er den eneste saken velgerne deres ønsker prioritert aller høyest. Det blir spennende å se om vi får vår aller første interesseorganisasjon inn på stortinget til høsten.

Nils Petter og Marius

Reklame

Stikkord: , , , ,

Én kommentar to “Nordmenns politiske drømmer”

 1. David Says:

  Hejsan 🙂

  Jag skulle vara intresserad av att köpa en länk eller sponsra ett inlägg på http://blogg.norskedrommer.no/

  Låter det intressant? Vänligen skicka en epost till mig så berättar jag mer!

  MVH

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: