Selv et fremtvunget smil gjør deg lykkeligere

Når vi er glade så smiler vi og når vi er triste så gråter vi. Men visste du at det funker andre veien også? Selv et fremtvunget smil kan faktisk gjøre deg gladere og gi deg opplevelsen av økt lykke. Med en gang tenkte jeg at dette ikke var spesielt nytt fordi mamma alltid har sagt det samme, bare med færre ord. Men, det er ganske kult at det også er vitenskapelig bevist – i alle fall i disse hjernevask-tider.

Det var psykologen Fritz Strack som på 80-tallet ba et utvalg personer om å holde en blyant mellom fortennene for på den måten å fremprovosere et smil, uten at deltakerne i studiet fikk vite at det var hensikten med blyanten. Deretter viste han deltakerne tegninger fra serien Larsons Gale Verden og spurte deltakerne om hvor morsomme de synes tegningene var og hvor lykkelige de følte seg. Deretter gjentok han eksperimentet med en ny gruppe personer. Disse ble bedt om å holde en blyant mellom leppene og ikke mellom tennene, med det utfall at leppene ble stramme og deltakerne fremprovoserte et mer grinete ansiktsuttrykk.

Et smil forlenger livet - yeah yeah

Resultatet var ikke uventet at den gruppen som holdt blyanten mellom tennene og således hadde fremprovsert et ubevisst smil, synes tegningene fra Larsons Gale Verden var morsommere enn deltakerne i gruppe to og de rapporterte også i snitt et høyere lykkenivå enn deltakerne i gruppe nummer to.

Moralen er som mamma alltid har sagt: Smil til verden og verden smiler tilbake. Gammel visdom, vitenskapelig bevist.

Share

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: