Kan lykke kjøpes?

Det er fullt mulig å kjøpe seg lykke, men da må du bruke pengene på opplevelser fremfor ting og tang. Dette viser research gjennomført av psykologene Leaf Van Boven og Thomas Gilovich i artikkelen «To Do or to Have? That is The Question.»

Psykologene ville undersøke om opplevelsen av lykke er mer forbundet med å bruke penger på ting og gjenstander (en ny skjorte til helgen, en kul telefon eller en ny sofa) eller på opplevelser (gå ut å spise, konsertbilletter eller en ferie). Resultatene viste en klar «seier» for å kjøpe opplevelser og årsaken er enkel:

Kjøp av en opplevelse kan gjøre deg lykkeligere

Ting og gjenstander mister raskt sin nykjøpte glans. Vi går raskt lei og drømmer derfor om stadig nye ting. Shopping av ting og tang gir altså raskeste vei til kortvarig lykke. Til sammenligning vil minner om en opplevelse vi har kjøpt stadig endres fordi vi tenderer til å glemme de kjipe opplevelsene (bagasjen som ble borte) og fremhever de positive opplevelsene (den bra festen eller late dager på stranden).

Dessuten er det jo sånn at opplevelser fremmer en av de viktigste faktorene for opplevelsen av lykke; nemlig å gjøre ting sammen med andre.

Dagens tips må derfor bli å droppe innkjøpet av den nye pyntetingen til stua og heller bruke pengene på en god lunsj med venner. Det vil beviselig gjøre deg lykkeligere.

Share

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: